Hoe werkt Leergeld?

Vul de vier cijfers van je postcode in, zodat we je snel kunnen helpen met je aanvraag.

Aanmelding
Als je nog nooit gebruik hebt gemaakt van Leergeld kun je je melden via het aanmeldformulier > Aanmelden
Binnen 3 werkweken neemt één van onze medewerkers telefonisch contact met je op voor een gesprek.

Gesprek

De medewerker legt uit wat Leergeld is, wat we doen en neemt je situatie door. Zo wil hij/zij bijvoorbeeld weten wat het gezinsinkomen is, voor wie de aanvraag is en wat je precies nodig hebt. Het gaat hierbij om praktische zaken als bij welke club het kind sport en hoe de contributie moet worden betaald. Ten slotte kijkt de medewerker of er misschien nog andere mogelijkheden of regelingen zijn om je financieel te ondersteunen.

Beoordeling

De beoordelingscommissie beoordeelt aan de hand van het inkomen en de informatie uit het gesprek of je in aanmerking komt voor Leergeld. Wij proberen de beoordeling binnen drie werkweken afgehandeld te hebben.
Je krijgt, als gezin, een gezinsnummer van Leergeld. Met dit gezinsnummer kun je aanvragen doen, zolang je kind op school zit en je binnen de voorwaarden valt.

Budget 2024

Leergeld geeft geen geld maar werkt met een jaarlijks budget. Per jaar is een vast bedrag per kind beschikbaar. Voor 2024 zijn de bedragen:
- voor een kind op het basisonderwijs € 300 per jaar
- voor een kind op het voortgezet onderwijs € 790 per jaar

De spelregels

 • We betalen rechtstreeks aan de club, school, vereniging of leverancier. Tijdens het jaar kun je aanvragen indienen die wij van dit budget betalen.
 • Budget dat op 31 december over is vervalt. Het kan niet worden meegenomen naar het volgend jaar.
 • Wanneer het budget volledig gebruikt is moet je wachten tot het volgend kalenderjaar voor het aanvragen van een nieuw budget.
 • Het budget is bedoeld voor het kind waarvoor het is aangevraagd. Het is niet toegestaan te schuiven tussen de budgetten van kinderen..

Dit zijn de stappen:

 1. Je vult het aanmeldingsformulier in.

  Vul het aanmeldingsformulier volledig in en voeg de gevraagde documenten toe. Welke documenten we nodig hebben vind je in het 'hulplijstje' onder de knop 'Dit heb je nodig'.

 2. Wij nemen nemen contact met je op voor een gesprek.

  Binnen 3 werkweken nadat we je formulier hebben ontvangen nemen we telefonisch contact met je op voor een gesprek.

 3. Je aanmelding wordt beoordeeld.

  Je aanmelding wordt beoordeeld aan de hand van je inkomen en de informatie uit het gesprek. Binnen drie werkweken ontvang je per mail bericht over de beoordeling. Ook geven we aan wat het toegekende budget is voor je kind(eren). 

 4. Je kunt aanvragen indienen

  Wanneer de beoordeling positief is kun je beginnen met het indienen van aanvragen.